Renault, kompakt SUV trenine biraz gecikmeli binen üreticiler arasında yer alıyor. İlk Scenic neslinde sunulan RX4 versiyonuyla aslında 2000 yılında bugünün kompakt SUV ve crossoverlarına yol gösteren bir model atan Fransızlar, gerçek anlamda modern bir kompakt SUV için 2015 yılında yollara çıkan Kadjar’ı bekledi.

2000-2003 arasında üretilen Renault Scenic RX4, Magna Steyr tarafından geliştirilmiş bir 4×4 sistemine ve standart Scenic’ten 6 cm fazla taban yüksekliğine sahpti.
Nissan Qashqai ile aynı altyapıyı kullanan kompakt Fransız, bugün karşımızda olan makyajlı haline ise 2018 sonunda büründü. Makyajdan önce 4×4 veya dizel gibi farklı motor ve aktarma seçenekleri de sunabilen Kadjar, Türkiye’de artık sadece 1,3 lt’lik benzinli motor, çift kavramalı otomatik şanzıman ve önden çekişle satılıyor.


4449 mm uzunluğundaki Kadjar sınıfının normal boylu modelleri arasında yer alırken sunduğu yaşam alanı da bu değerin karşılığını vererek kompakt SUV ortalamalarını yakalıyor. 200 mm’lik taban yüksekliği kompakt bir SUV’dan beklenen sürüş pozisyonunun elde edilmesini sağlarken görüş açıları genel anlamda yeterli. Opsiyon litesindeki 360 derece çevre görüş sistemi görüşün kısıtlı olduğu durumlarda sürücünün işini ciddi anlamda kolaylaştırıyor.
Kabinde kullanılan malzemelerin verdiği kalite hissi “Kutup Paketi” ile birlikte gelen siyah deri döşemelere sahip en üst donanımlı test aracında gayet iyi olsa da özellikle vites konsolunun çevresinden gıcırtılar duyulması işçilikle ilgili soru işaretleri oluşturuyor. 7 inçlik dokunmatik ekranın kullanıldığı R-Link multimedya sisteminde fiziksel düğmelerin kullanılmaması ergonomiyi olumsuz etkileyen gereksiz bir tercih. Bununla birlikte multimedya sistemi de özellikle grafik kalitesi olarak daha güncel rakiplerinin gerisinde kalıyor.
Motor kaputunun altında görev yapan 160 HP gücündeki 4 silindirli benzinli turbo motor, çekiş gücü anlamında beklentileri karşılayan bir ünite. Alt devirlerden itibaren yoğun bir güç ve tork üretimi sağlayan motorun tüketimi de çok başarılı. Ekonomi odaklı bir sürüşte 6,5 lt/100 km civarında benzinle yetinen 1,3 lt’lik motorun İstanbul’da günlük karma kullanımdaki tüketimiyse 7,7 lt/100 km civarında gerçekleşiyor.
Fransız otomobilleri için konforlu ve yumuşak sürüşlü genellemesi çokça yapılır. Renault Kadjar bu konuda istisna modeller arasında yer alıyor. 19 inçlik jantlar ve 45 profilli lastikler otomobilin yol konforunu ciddi anlamda azaltıyor. Sürüş dinamizmi anlamında fark yaratmayan ancak uyuşuk da olmayan Kadjar’ın en önemli sorunu ön aksının güç aktarımı konusundaki zaafiyeti olarak göze çarpıyor. Geniş tabanlı lastiklere rağmen ön tekerlekler yoğun biçimde patinaj eğilimi gösteriyor. 7 kademeli çift kavramalı otomatik şanzıman türünün en dinamik örnekleri arasında yer almıyor. Vites geçişleri yumuşak ama bir çift kavramalı için biraz hantal.




SONUÇ: Kompakt SUV sınıfına gecikmeli giriş yapan modellerden biri olan Kadjar, şık tasarımı ve güçlü motoruyla dikkat çekiyor. Sert sayılabilecek sürüş özellikleri konforu ön planda tutan tüketicilere fazla gelebilir. Bunun dışında ön tekerleklerin tutunma güçlüğü çekmesi de düşündürücü.