Çinli markaların bundan yaklaşık 15 yıl kadar önce Avrupa pazarına attıkları ilk adımlar pek de tatlı sonuçlarla akıllarda yer edinmedi. Landwind X6 ve Brilliance BS gibi modeller çarpışma testlerinde imza attıkları facia sonuçlarla belki etkileri bugünlere kadar sürecek bir biçimde Çinli otomobillerin geleceğini kapatmıştı.

Aradan uzun zaman geçti ve Çin’den artık çok sayıda modern otomobil de çıkıyor. Ancak arada bazı örnekler hala 2000’lerin başındaki ruhu yaşatıyor gibi görünüyor. Bahsettiğimiz otomobil Suda SA01. Almanya’da devlet teşviki ile birlikte 10.390 Euro fiyat etiketi taşıyan otomobilin gövdesine dikkatli bakıldığında 2005 sonunda tanıtılan ilk nesil Suzuki SX4’ün sedan versiyonunu görmek mümkün. 4,42 metrelik Suda SA01’de görev yapan elektrikli motorun maksimum gücü 109 HP ve maksimum torku 240 Nm olsa da günlük kullanımda bu değer 55 HP civarında. WLTP’ye göre 210 km maksimum menzil vadeden otomobilin kağıt üzerinde sundukları teorik olarak yeterli gibi görünse de Suda SA01’in çok önemli eksikleri var.

ADAC tarafından ciddi bir teste alınan Suda SA01’de hiçbir havayastığı, ESP veya herhangi bir sürüş destek sistemi sunulmuyor. Otomobilin yol tutuşunu kritik olarak tanımlayan ADAC, ESP’ye sahip modern otomobillerin 90 km/s ve üstü hızlarda problemsiz bir şekilde aştığı engel aşma testinde henüz 70 km/s civarında kaymaya başladığını rapor etti. Ayrıca 42 metrelik 100-0 km/s fren mesafesi de ortalama bir otomobilin fren mesafesinden yaklaşık bir buçuk otomobil boyu (6-7 metre) daha fazla.

Aktif güvenlik donanımlarının eksikliği sürüş güvenliğini olumsuz etkilerken pasif güvenlik donanımlarından yoksun olması da Susa SA01’in çarpışma güvenliğini adeta yok ediyor. 64 km/s hızla önden çarpma testinde sürücünün kafası ve göğüs kısmı direksiyona sert bir biçimde çarparak ciddi yaralanmalara yol açarken ön yolcunun diz ve uyluk bölgesi de kokpite çarpıyor. Emniyet kemerlerinin ön gergi özelliği olmaması da çok önemli bir eksiklik.

Bu kadar eksik donanımlara sahip bir otomobilin böyle sonuçlar elde etmesi çok normal, bunda şaşılacak bir durum yok. Peki, bu otomobil Almanya’ya yani bir Avrupa Birliği ülkesine ESP ve güvenlik donanımları olmadan nasıl ithal edilebiliyor? Cevabı ülkenin otomobil ithalat mevzuatında saklı. 200 adetten az otomobil “küçük seri” tanımına girdiği için bu tarz önemli donanımları taşımak zorunda değil. Bu arada küçük bir not: Otomobilin ESP ve havayastığına sahip “modern” versiyonlarının 2021 sonu veya 2022 başında ithal edilmesi planlanıyormuş.