Mercedes 2018 yılında, ilk kez güncel A Serisi ile birlikte MBUX isimli yeni nesil kokpit ve kumanda teknolojisini kullanmaya başlamıştı. Özellikle sesli komut konusunda çok gelişmiş olan ve yapay zeka özellikleri gösteren sistem, aradan geçen 3 yılda sürekli bir güncelleme ile geliştirilirken bugün karşımızda yeni zirve noktası olan MBUX Hyperscreen var.

Mercedes’in elektrikli amiral gemisi olan EQS’de opsiyonel olarak sunulacak olan MBUX Hyperscreen’i kısaca kokpitin tamamını ve tasarımını kapsayan devasa bir ekran ve öğrenebilen yapay zeka olarak tanımlamak mümkün.

Birkaç ekranın pürüzsüz bir biçimde birleştirilmesi ile oluşan Hyperscreen’in eni 141 cm, kapladığı alan da 2.432,11 cm². Fiziksel geri bildirim sunan dev ekran ünitesinde bunu sağlamak için 12 adet aktüatör kullanılıyor.

Sistemin bilgisayar detayları ise 8 çekirdekli işlemci, 24 GB RAM, saniyede 46,4 GB RAM hafıza bant genişliği olarak açıklanıyor. 1 çok fonksiyonlu kamera ve 1 ışık sensörü, dev ekran ünitesinin parlaklık, renk ve aydınlık ayarlarını otomatik olarak düzenliyor.

MBUX Hyperscreen bir ekran olmanın ötesinde aynı zamanda öğrenebilen bir yapay zeka demiştik. Sistem, aktif olan sürücü profilinin alışkanlıklarına göre tavsiyeler veya eylemler gerçekleştirebiliyor.

Örneğin aktif sürücü belirli bir rutinde aynı saatlerde aynı kişiyle telefon görüşmesi gerçekleştiriyorsa bunu öğrenip sürücüye arama yapması tavsiyesinde bulunabiliyor. Veya soğuk havalarda direksiyon ısıtma özelliğini aktive ediyorsa bunu sürücü için otomatik olarak gerçekleştirebiliyor. Havalı süspansiyon sistemi ile donatılan EQS’de karoser yüksekliği ayarlanabiliyor. Sürücü garaj girişi gibi belli bir noktada otomobili sık sık yükseltiyorsa sistem bunu öğrenip GPS koordinatlarını hatırlayıp gerekli ayarı kendi kendine yapabiliyor.