Kompakt SUV ve Crossover sınıfının modern zaman yaratıcısı diyebileceğimiz Nissan Qashqai’nin üçüncü nesli tanıtıldı.

İlk iki nesille karşılaştırıldığında bu güne kadar üretilmiş ve sıra dışı ve cesur yüzü taşıyan Qashqai diyebileceğimiz yeni nesilde arka kapıda yükselen omuz çizgisi ve C sütununun yapısıysa yeni Nissan Juke’u hatırlatıyor. Arka tasarımda stoplar bir önceki nesli hatırlatırken yeni Nissan Qashqai, markanın Avrupa pazarında CMF-C platformu kullanan ilk modeli olma özelliğini taşıyor. Yeni platformla birlikte daha rijit bir otomobil olduğu vurgulanan yeni Qashqai’de kapılar, ön çamurluklar ve motor kaputu alüminyumdan üretilirken bagaj kapağı da ilk kez kompozit bir malzemeden. Bu ve buna benzer yeniliklerle birlikte yeni Qashqai’de çıplak karoser bir önceki nesille karşılaştırıldığında 60 kg hafiflemiş ve yüzde 41 daha rijit hale gelmiş. Aks mesafesi 20 mm ve uzunluğu da 35 mm artan yeni Nissan Qashqai’de genişlik 32 mm, yükseklik de 25 mm artmış. Dış boyutlarında önemli değişiklikler olmayan otomobilin kabininde daha cömert bir yaşam alanı sunduğu iddia edilirken bagaj hacmi de 74 litrelik artışla 504 litre olmuş.

İç mekanda yeni kokpitte dijital göstergeler, çıkıntılı multimedya ekranı dikkat çekerken geleneksel havalandırma kumandaları ve fiziksel butonların kullanılması olumlu bir detay. Bir önceki nesilde yeri pek iyi olmayan koltuk ısıtma kumandaları da havalandırma sistemine entegre edilerek daha kolay erişilir hale gelmiş. 10,8 inçlik head-up display gösterge sistemi sınıfının en büyük örneğiyken otomobilde sunulan Nappa deri döşeme opsiyonunun üretim süreci tam 25 gün. Nissan yeni Qashqai’nin sınıfının en kaliteli hissettiren modellerinin başında geldiğini vurguluyor.

Dizel motorlarla vedalaşan yeni Nissan Qashqai’de mevcut modelde sunulan 1,3 lt’lik benzinli güç ünitesi modernize edilmiş ve 12 volt mild hybrid özellikleri eklenmiş versiyonlarıyla kullanılacak. 140 HP gücündeki baz motor seçeneği sadece önden çekişli ve 6 ileri vitesli olarak üretilirken sahip olduğu maksimum tork 240 Nm olarak açıklanıyor. 158 HP gücündeki 1,3 lt’lik ünitede manuel şanzıman tercih edildiğinde güç aktarımı ön tekerlekler üzerinden gerçekleşirken yeni nesil CVT şanzıman Xtronic ile birlikte 4×4 opsiyonu da sunulacak. 158 HP’lik motorun maksimum torku manuel şanzımanda 260 Nm, CVT’de ise 270 Nm. Frenleme esnasında ortaya çıkan ve Lityum-iyon bataryada depolanan enerji hem start-stop sisteminin daha akıcı ve verimli çalışmasına yardımcı oluyor hem de hızlanmalarda ek performans sağlıyor. Nissan, mild hybrid sistemin 20-110 km/s aralığında 20 saniye boyunca 6 Nm tork katkısı sağladığını ifade ederken içten yanmalı motor 18 km/s’nin altındaki hızlarda frene basıldığında otomatik olarak kapanıyor. Nissan tarafından ALiS (Advanced Lithium-ion System) olarak adlandırılan hibrit sistem yeni Nissan Qashqai’nin ağırlığını yaklaşık 22 kg arttırırken Nissan’ın iddiasına göre karbondioksit salımını 4 g/km azaltıyor.

Yeni Nissan Qashqai’de ilk kez sunulacak olan e-POWER versiyonu, Honda CR-V Hybrid’i hatırlatan bir çalışma prensibine sahip. Bu sistemi Avrupa’da kullanan ilk Nissan modeli olacak olan yeni Nissan Qashqai’de değişken sıkıştırma oranına sahip 1,5 lt’lik benzinli bir motor jeneratör olarak görev yapıyor. 157 HP gücündeki benzinli motorun tekerlekleklerle hiçbir bağlantısı yok ve tek görevi otomobilde görev yapan 190 HP gücündeki elektrikli motorun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlayan bataryaları beslemek. Yani teorik olarak menzil arttırıcı içten yanmalı bir motora sahip yüzde 100 elektrikli bir otomobilden bahsediyoruz. Benzinli motorun bataryaları beslemek için ideal çalışma devrini korumasıyla yakıt tüketiminin benzer güçte bir içten yanmalı bir motorun tekerlekleri hareket ettirmesine göre çok daha düşük olacağı iddia ediliyor.