BMW 2010 yılında elektrikli modelleri için “i” alt markasını kurduğunda 2013’te i3 ve 2014’te de i8 ile küçük bir model ailesi ortaya çıkarmıştı. 2020’de i8’i emekli eden ancak iX3’ü aileye katan BMW şimdi de sırayı tamamen elektrikli olmak üzere geliştirilmiş ilk SUV’u olan iX’e veriyor.
2018’de tanıtılan Vision iNext konseptinin seri üretim hali olan elektrikli SUV, insanları ikiye bölecek bir tasarıma sahip. Yeni 4 Serisi’ndeki gibi devasa bir ön ızgaraya sahip olan iX’te bu bölüm hava girişi için kullanılmıyor. Özel bir kaplamanın kullanıldığı ön ızgara otomobilin sahip olduğu gelişmiş radar, lidar, sensör ve kamera sistemlerine ev sahipliği yapıyor. Izgaranın üstündeki BMW logosunun altından silecek fıskiyelerinin suyu doldurulabiliyor.
Bugüne kadar seri üretim bir BMW’de kullanılan en ince farlara sahip olan iX’te motor kaputu açılmıyor. Bu bölümde ek bir bagaj alanı sunulması için gerekecek mekanizma ve kaplamaların ağırlığı ciddi anlamda arttıracağını düşünen BMW, bunun yerine oyunu hafiflikten ve dolayısıyla da menzilden yana kullanmış. Öndeki motor kaputu sadece servis tarafından açılabiliyor.
3000 mm’lik aks mesafesine sahip olan iX’in bu değeri, yaklaşık aynı uzunlukta olduğu (4,9 metre) X5’ten 25 mm daha fazla. BMW tarafından X5, X6 ve X7’nin en iyi yönlerini buluşturan bir karoser sunduğu iddia edilen iX’te çerçevesiz kapılara yer verilmiş. Çamurlukların köşeli konturları BMW için çok da alışılmış bir tarz değilken bagaj kapağının kesimi de Audi tarzını hatırlatıyor.
İç mekanda minimalist bir tarzı ön planda tutan BMW 12,3 inçlik gösterge tablosu ve 14,9 inçlik multimedya ekranını kıvrımlı OLED olarak tercih etmiş. Bu iki ekranın yan yana yerleşimi sürücüye yaklaşık 60 cm eninde bir ekran sunmuş oluyor. Kokpit kaplaması olarak standart donanımda Sensatec sunulurken opsiyon olarak zeytin yaprağı özlü gerçek deri ve mikrofiber seçenekleri de sunuluyor. BMW tarafından Shy Tech olarak adlandırılan felsefe, yalnızca kullanıldığı zaman işlevlerini ortaya çıkaran teknolojik yaklaşımı ifade ediyor. Fazla görünür olmayan hoparlörleri, sıra dışı tasarlanan havalandırma kanallarında da ‘‘Shy Tech’’ kendini belli ederken, BMW, bir modelinde ilk defa hoparlörlerini koltuk yapısına entegre etme seçeneğini kullanıcılarına sunuyor.
iX’in bilgi-eğlence sisteminde 5G altyapısına uyum sunulurken sistemin işlem kapasitesinin önceki nesillere göre çok ciddi oranda arttığı ifade ediliyor. Otonom sürüşe hazır bir altyapısı olan BMW iX “havadan güncellemelerle” yeni özelliklerin eklenmesini mümkün kılıyor. Yaklaşık 350 milyon oyuncusu olan Fortnite’da kullanılan Unreal Engine teknolojisinden de faydalanan BMW iX, markanın oyun teknolojisi kullanarak geliştirdiği ilk otomobil olma unvanına da sahip olacak.
BMW iX ile tanıtılan yeni dijital platform, bağlantı, performans ve yapay zeka için de standartları belirliyor. Ülkelere bağlı değişiklik gösterebilmekle birlikte, BMW iX’in tüm fonksiyonları aktifken ve tam yükte çalışırken, 30 Gbit/sn’ye varan veri hızıyla iletişim kuran Gigabit Ethernet teknolojisi sayesinde BMW iX trafik, park alanları, tehlikeli durumlar veya yol işaretleri hakkında daha fazla veriyi daha hızlı toplayabiliyor, bu verileri anonim bir biçimde yapay zeka yardımıyla değerlendirebiliyor ve ihtiyaca yönelik kullanıma sunabiliyor.
BMW iX, 5G mobil teknolojisiyle donatılan ilk premium model olarak rekabeti bir adım daha ileri taşıyor. 5G ağının sunduğu gelişmiş hizmet kalitesiyle birlikte, bilgi-eğlence, otomatik sürüş ve yol güvenliği alanlarında önemli iyileştirmeler yaşanacak. Ayrıca bu teknoloji, yayalar, bisiklet ve scooter sürücülerinin akıllı telefonları ile mobil ağa bağlanmaya bile gerek kalmadan doğrudan altyapı ile iletişim kurabilmesine olanak sağlayacak.
Önde ve arkada iki elektrikli motoruyla 500 HP’nin üzerinde güce sahip olacak olan iX gücünü dört tekerleğiyle yola aktaracak. 0-100 km/s hızlanmasının 5,0 saniyenin altında olacağını açıklayan BMW, maksimum hız konusundaysa henüz herhangi bir bilgi vermiyor. Ancak Audi e-tron ya da Mercedes EQC gibi modeller dikkate alındığında 200 km/s’nin altında olmayacağını tahmin etmek zor değil.
Brüt enerji kapasitesi 100 kWh’nın üzerinde olan lityum iyon batarya ile 600 km’nin üzerinde bir sürüş menzili sunacağı açıklanan otomobilin enerji tüketimiyse WLTP’ye göre 21 kWh/100 km’den az. 200 kW’ye varan DC şarj gücünü destekleyen elektrik sistemi yüzde 10’dan yüzde 80’e şarj için 40 dakikadan azına ihtiyaç duyuyor. Başka bir deyişle maksimum şarj gücünün sunulduğu şarj noktalarında 10 dakikada 120 km’den fazla menzil etmek mümkün olacak.
2021’in son aylarında müşteri teslimatlarının başlaması beklenen otomobilin satış fiyatıyla ilgili bir açıklama yok. Ancak bir alt sınıfta yer alan ve çok daha standart özelliklere sahip olan iX3’ün Almanya başlangıç fiyatının 70.000 Euro dolaylarında olduğu düşünüldüğünde amiral gemisi için 100.000 Euro civarında bir Almanya fiyatı gayet gerçekçi görünüyor.