Sürüş Keyfi

BMW 320i: Sürüş İzlenimi

BMW 320i: Sürüş İzlenimi

BMW’nin esansı bu otomobil. “Bu” derken G20’den bahsetmiyoruz. Bahsettiğimiz şey bir bütün olarak 3 Serisi. 3 Serisi’nin 1975 yılında yollara çıkan E21 nesliyle başlayan hikayesi bugün yedinnci nesil olan G20 ile devam ediyor.

KAROSER ve TASARIM

2019 yılında satışa sunulan yeni 3 Serisi tasarım anlamında önemli yenilikleri barındıran bir otomobil. BMW’nin simgeleri arasında yer alan “Hofmeister Kıvrımı” bu nesilde yeniden yorumlanmış. E30’dan bu yana bir gelenek olan çift far yapısı yedinci nesilde de devam ederken stoplardaki L vurgusu üç boyut efektiyle güçlendirilmiş. Yine bir BMW geleneği olan “böbrek ızgara” 3 Serisi’nde aktif hava akış özelliğine sahip. Motor ve klimanın soğutma ihtiyacına göre ızgaranın içindeki aktif paneller açılıp-kapanarak aerodinamik özellikleri iyileştiriyor. Boyutlarında dramatik olmasa da kayda değer değişiklikler yapılan yeni 3 Serisi’nin uzunluğu 85 mm, genişliği 16 mm ve yüksekliği de 1 mm artmış. Aks mesafesindeki artış 41 mm iken iz açıklığı önde 43 mm, arkada 21 mm genişlemiş.

YAŞAM ALANI ve DONANIM

Teknolojideki gelişmeye paralel olarak artık otomobillerimiz de eskisiyle kıyaslanamayacak kadar fazla özelliğe sahip. Git gide tekerlekli bilgisayarlar haline gelen otomobillerde sunulan gelişmiş konfor ve güvenlik donanımlarını kontrol edebilmek de aslında zorlaşmaya başladı. BMW, 2001 yılında yollara çıkan dönemin 7 Serisi’nden (E65) bu yana kokpit mimarisini iDrive sistemi üzerine kuruyor. Vites konsolundaki dairesel “bas-çevir” mekanizmalı kumanda yıllar içinde öylesine iyi geliştirildi ki uzun zamandır en pratik kumanda yöntemi olarak kabul ediliyor. 3 Serisi bu bilindik ve iyi çalışan yönteme ek olarak yeni neslinde dokunmatik bir multimedya ekranına da sahip ve gelişmiş sesli komutların kullanılmasına da imkan veriyor. Son iki neslinde özellikle estetik anlamda yeterince premium hissettirmemekle eleştirilen BMW 3 Serisi, bu nesilde işleri toparlamış görünüyor. Kullanılan malzemeler, uygulanan işçilik ve seçilen görsel detaylar çok etkileyici. Yaşam alanının her noktası çok değerli bir izlenim yaratıyor.

Elektronik yardımcılar konusunda sınıfının örnek öğrencileri arasında yer alan BMW 3 Serisi’nde sürüşle ilgili her konuda bir asistan var. Profesyonel Sürüş Asistanı olarak adlandırılan en üst opsiyonda direksiyon ve şerit kontrol asistanı, yerel tehlike uyarısı, aktif yandan çarpışma koruması özellikli Şeritte Tutma Yardımı, dur &kalk özellkli adaptif hız sabitleyici gibi özellikler geliyor. Park Asistanı Plus opsiyonu ile birlikte sunulan Geri Vites Destek Asistanı, otomobilin ileri doğru maksimum 35km/s hızla kat ettiği son 50 metrelik mesafeyi kaydederek gerekirse geriye doğru kendi kendine gitmesini sağlıyor. Genel anlamda opsiyonel ve standart donanım kalemleri tatminkarken test aracında anahtarsız giriş özelliğinin olmaması bu fiyat ve kategerideki bir otomobil için düşündürücü.

MOTOR ve SÜRÜŞ ÖZELLİKLERİ

Markaların yerel vergi veya emisyon normlarına uygun özel motor seçenekleri sunması yeni bir şey değil. BMW de Türkiye’de bu konuda oldukça tecrübeli. 2,0 lt’lik 4 silindirli benzinli motorun silindir hacmini 1,6 litreye çeken marka, bu sayede ÖTV ve MTV konusunda “nispeten” avantajlı bir modele sahip. 170 HP gücündeki motor, yeryüzündeki normal kullanıcıların yüzde 99’unu tatmin edecek kadar canlı ve peformanslı. 8 kademeli otomatik şanzıman zamanında, yumuşak ve hızlı vites değişimleriyle alkışı hak ediyor.

170 HP’lik güç, 320i’nin gayet iyi bir biçimde hızlanmasını sağlıyor. Ancak motorun çalışma karakteri çok rahat ve akıcı değil. Hafif bir zorlanma hissi ve duyulan gürültü bir araya geldiğinde keşke ÖTV sistemi emisyon normlarına göre düzenlense de 2,0 lt’lik motora sahip “Uluslararası” 320i’yi veya 318i’yi Türkiye’de görsek diye düşünmeden edemiyoruz. 320i ile geçirdiğimiz sürede yaptığımız şehirler arası yolculukta ortalama tüketimimiz 7,3 lt/100 km olurken şehir içinde 9 lt/100 km civarı ortaya çıkıyor.

Orta sınıfta söz konusu çeviklik ve sportif sürüş olduğunda 3 Serisi her neslinde referans modeller arasında yer almayı başardı. Yeni nesil de bu geleneği sürdürüyor. Şiir gibi tanımını hak eden 320i, yüz güldüren sportifliği huzur veren bir süspansiyon konforuyla birleştirebiliyor. Güç aktarımı konusunda sorun yaşatmayan otomobilin direksiyon sistemi de harika.

Sonuç: BMW 320i mükemmel bir otomobil mi? Değil. Ancak bu sınıfta olabilecek belki de en iyisi. Otomobil kullanmanın keyif olduğunu hatırlatan harika bir şasiye ve yürüyen aksama sahip olan modelin yaşam alanı da artık gerçek bir orta sınıf olduğunu hissettiriyor. Modern donanımlar sürüşü daha güvenli ve rahat bir hale getiriyor. Modelle ilgili belki de tek eleştiri noktası, bir çeşit “acil durum çözümü” diyebileceğimiz motoru. Kesinlikle kötü veya keyifsiz değil. Ancak bu fiyat kategorisine (10.12.2020 itibarı ile başlangıç fiyatı 598.700) erişebilen tüketicilerin maddi durumları el veriyorsa 2,0 lt’lik benzinli veya dizel versiyonları sipariş etmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü daha önce 5 Serisi’nde kullandığımız bu motorlar sürüş keyfini başka bir seviyeye çıkartıyor. Not: 320d ve 330i özel siparişle satılıyor.

Exit mobile version